Regelmatig krijg ik tijdens mijn workshops de vraag welke instellingen belangrijk zijn om aandacht aan te besteden. Er zijn zoveel instellingen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.
Weet je dat LinkedIn maar liefst 93(!) opties voor instellingen heeft? En dat er binnen sommige opties ook nog eens meerdere keuzes zijn?
In dit overzicht bespreek ik de 9 belangrijkste instellingen waar je wat mij betreft zeker even naar mag kijken. De volgorde is de volgorde waarop ze in de instellingen van LinkedIn genoemd worden.
De instellingen vind je door rechtsboven op je profielfoto te klikken en dan “instellingen en privacy” te selecteren.
Nu kun je aan de slag met de instellingen. Bekijk onderstaande video of lees verder onder de video.
1. Taal
Deze taalinstelling bepaalt hoe alles op LinkedIn wordt weergegeven. De taal in het menu, de taal van de instellingen etc.. De keuze geldt afzonderlijk voor de app of de laptop versie van LinkedIn. Je zult het dus op beide plekken moeten instellen wanneer je de taal wilt wijzigen.
Let op! Om de taal van LinkedIn te wijzigen zul je de taal waarop alles op je telefoon wordt weergegeven moeten wijzigen.
Tip! Wanneer je de taal op Engels hebt staan, dan krijg je vaak eerder nieuwe features van LinkedIn tot je beschikking. Wanneer LinkedIn iets nieuws uitrolt, beginnen ze met de profielen met de taal ingesteld op Engels.
2. Ook bekeken
Dit is een lijstje met profielen van mensen die “ook bekeken” zijn door mensen die je profiel bezoeken. Dit kunnen bekenden van je zijn, maar meestal staan daar mensen die hetzelfde doen als jij.
Je wilt mensen niet wegleiden van je profiel naar mogelijke concurrenten. Mijn advies is daarom: uitzetten.
3. E-mailadressen
Wist je dat je meerdere e-mailadressen aan je account kunt toevoegen. Je kunt met alle e-mailadressen en hetzelfde wachtwoord inloggen op je account. Alleen het primaire e-mailadres kan zichtbaar zijn in de contactgegevens op je profiel.
Ook meldingen die je in de mail krijgt, wanneer je dit hebt aangezet, komen op het primaire e-mailadres terecht.
De reden dat ik het belangrijk vind om een extra e-mailadres toe te voegen is dat je zo én een privéadres én een zakelijk e-mailadres kunt koppelen. Mocht je geen toegang meer hebben tot het ene account omdat je bijvoorbeeld van baan veranderd bent. Dan kun je altijd nog via je privéadres je wachtwoord herstellen. Je zult de eerste niet zijn die een veel langer proces moet doorlopen om weer toegang te krijgen tot je account. Daarom: gewoon even doen. En mocht je het toch nodig hebben, ik schreef een artikel over hoe je je wachtwoord kunt resetten wanneer je geen toegang meer hebt tot het gekoppelde e mailadres.
4. Dubbele verificatie
Zet dit altijd aan om de kans te verkleinen dat je account gehackt wordt en je van voren af aan kunt beginnen.
Eerder schreef ik al een blog over hoe je je LinkedIn account het beste kunt beveiligen. In dit artikel komen dubbele verificatie en andere instellingen terug. Daarnaast geef ik nog extra tips die niets met de instellingen te maken hebben, maar wel goed zijn om je account te beveiligen.
5. Opties voor het bekijken van profielen
Je hebt hier 3 opties.
- Privémodus – volledig anoniem
- Privékenmerken van het profiel – met generieke gegevens zoals bijvoorbeeld “journalist uit online media uit Brabant”
- Uw naam en kopregel – Wanneer je bij anderen kijkt kunnen ze zien wie er bij hen gekeken heeft.
Ik adviseer om voor de laatste optie te gaan. Hierdoor zie je namelijk ook wie je profiel bezoekt (en dat kun je strategisch inzetten) en je kunt (strategisch) profielen van andere mensen bekijken. Het gaat toch om netwerken op LinkedIn, nietwaar?
6. Uw openbare profiel bewerken
Dit leid je naar de pagina waar je alles in kunt stellen met betrekking tot je openbare profiel. Wat zien mensen die niet met je gelinkt zijn?
De belangrijkste onderdelen op deze pagina zijn:
- Jouw persoonlijke URL. Pas ‘m aan naar je naam en haal de getallen weg die LinkedIn er standaard neerzet.
- De profielfoto zet ‘m op “Openbaar”.
7. Connecties
Ik wil mijn conculega’s liever niet helpen aan mogelijk interessante leads. Wanneer je hier aangeeft dat iedereen jouw connecties kan zien, dan hebben mensen met wie je gelinkt bent de mogelijkheid om dat te doen.
Ik kies er daarom voor om “Alleen u” te selecteren.
Dit betekent niet dat mensen niet meer kunnen zien welke connecties je met elkaar gemeen hebt, welke connectie een vaardigheid heeft onderschreven of wie een aanbeveling heeft geschreven.
Je herkent de profielen waarvan je alle connecties kunt zien aan het aantal connecties in blauw. Is die tekst zwart, dan kun je het niet zien.
Let op, dit geldt alleen wanneer je met elkaar verbonden bent. Ben je niet gelinkt, dan wordt deze tekst altijd zwart weergegeven.
8. Wie de leden kan zien die u volgt
Net zoals ik niet wil dat andere connecties kunnen zien met wie gelinkt ben, vind ik het ook niet fijn wanneer zij zien met wie ik verbonden ben. Wat mij betreft: Uitzetten!
9. Profielupdates delen met uw netwerk
Je zult het vast wel eens ervaren hebben. Je wijzigt je werkervaring en bent nog verder bezig om je profiel aan te passen, krijg je ineens meldingen vanuit je netwerk als “gefeliciteerd”.
Wanneer je wijzigingen aan je profiel aanbrengt, kan het zijn dat het opslaan van een wijziging leidt tot een bijdrage in de feed. Dit geldt vooral voor wijzigingen in werkervaring of opleiding. Wanneer je je profiel grondig aan het aanpassen bent kan het zelfs zijn dat je onbedoeld meerdere berichten post.
Mijn advies: Zet dit altijd uit. Dan plaats je niet onbedoeld een reeks berichten.
Tip! Wanneer je klaar bent met de aanpassingen, pas dan als laatste nog een keer je meest recente werkervaring aan. Want dan is het wel een goed moment om dit te delen met je netwerk. Hiervoor hoef je de instellingen niet aan te passen, want je kunt dit ook per wijziging bepalen.