De groene bolletjes op LinkedIn

Tijdens mijn workshops bij bedrijven krijg ik regelmatig de vraag wat die groene bolletjes op LinkedIn nu eigenlijk betekenen. In deze post leg ik het je graag uit.

Wat is het doel van deze bolletjes?

LinkedIn heeft in de zomer van 2017 deze groene bolletjes in het leven geroepen met als doel het makkelijker te maken om een privé gesprek te starten met een connectie via LinkedIn berichten. Want wanneer iemand online is, is de kans groter dat zij meteen willen of kunnen reageren.

Standaard staat deze optie voor iedereen aan.

Wat betekenen deze verschillende groene bolletjes?

Zoals je hierboven ziet zijn er 2 varianten van de groene bolletjes.
Variant 1: Dit betekent dat je online bent op jouw desktop, laptop of op jouw telefoon.
Variant 2: Deze optie betekent dat deze persoon online was op zijn of haar mobiele telefoon.
Variant 3: Deze varia
Je bent offline en je hebt de app van LinkedIn niet op je telefoon geïnstalleerd. Of je hebt jouw zichtbaarheid status aangepast zodat niemand het kan zien.

Wederkerigheid

Wanneer jij jouw online zichtbaarheid uitzet, betekent dit dat je dit ook niet meer van anderen kan zien.

Persoonlijk vind ik het prettig wanneer ik van anderen kan zien wanneer zij online zijn of waren. Wanneer ik iemand een berichtje heb gestuurd en ik zie dat ze deze persoon een aantal keer online was, dan weet ik dat de kans groot is dat zij dat bericht gezien hebben. Eventueel kan ik nog een follow-up sturen. Om deze reden heb ik mijn online zichtbaarheid zodanig ingesteld dat alle LinkedIn leden het kunnen zien.

Het tegengestelde is ook waar. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er last van hebben wanneer zij hun zichtbaarheid aan hebben staan. Bijvoorbeeld secretaresses of HR medewerkers waarvan ik me kan voorstellen dat zij om de haverklap benaderd worden door mensen. En waarschijnlijk nog meer wanneer zij de groene bolletjes aan hebben staan.

Hoe zet je de groene bolletjes uit?

Je kunt heel makkelijk regelen of je anderen wil laten zien dat je online bent of was.

Uitzetten van jouw online zichtbaarheid:

Klik op “Ik” rechtsboven en ga naar instellingen en privacy.

Ga vervolgens naar de privacy tab en naar “hoe anderen uw activiteit op LinkedIn zien.

Daarna ga je naar “Online status beheren” en vink je “niemand” aan.

De nieuwe instellingen zijn binnen een half uurtje verwerkt op LinkedIn.

Hoe heb jij het geregeld en waarom. Vind je het juist prettig dat je voor andere zichtbaar bent online, of juist niet? Laat het me weten in de comments hieronder.

Wil jij succesvol zijn op LinkedIn, maar heb je geen zin om het allemaal zelf uit te vogelen?

Doe dan mee met mijn Workshop Succes met LinkedIn op 18 maart.

 

Lees meer