Likes op Instagram zijn niet belangrijk

Half november 2019 kondigde Adam Mosseri, de baas van Instagram aan dat zij de test: “het verbergen zijn van likes op berichten” wereldwijd gingen uitvoeren. Voor dit moment werd er al op kleine schaal getest in onder andere Canada en Ierland.

De reden voor deze test is simpel: Instagram wil de druk en stress om content te delen bij vooral jongere mensen wegnemen. Zodat niemand meer denkt, ooooh deze post heeft maar 10 likes, het zal wel een suf account zijn. Op die manier gaat de aandacht veel meer naar de content zelf dan naar populariteit. De verwachting of hoop is dat er door deze maatregel meer gepost wordt en dat het aantal likes wat een post krijgt zal dalen voor de accounts die in deze test vallen.

Nog niet voor iedereen

Helaas weet ik niet hoeveel % van de accounts het aantal likes niet meer kan zien en hoeveel nog wel. Ik heb 3 accounts (volg je me al? 😀) @barbaralangendoen voor al jouw social media tips, @barbaraeet behorende bij mijn blog www.barbaraeet.nl, en @barbara_langendoen mijn privé account. Alleen wanneer ik content bekijk vanaf @barbaralangendoen kan ik niet meer zien hoeveel likes een post heeft gekregen, bij mijn andere accounts zie ik dit nog wel.

Kun jij nog steeds zien hoeveel likes een instagram bericht heeft, of val jij ook onder de test?

Zo ziet het er uit

Op de linker afbeelding zie je hoe ik het zie vanuit mijn bedrijfsaccount zie ne rechts zoals ik de content vanuit mijn privé account zie. Zie jij het verschil?

Help ik ben een influencer! Wat nu?

Voor influencers is het enorm belangrijk hoeveel likes een bericht krijgt. Immers hoe meer likes, hoe groter de zichtbaarheid en hoe groter de conversie in absolute aantallen. En daar heb je het al. CONVERSIE. Het gaat naar mijn mening niet om de likes. Het gaat juist om die conversie. De grote vraag is of het conversie percentage na deze maatregel lager wordt dan dat het voorheen was? Ik ben benieuwd wat jouw ervaring hiermee is?

Bovendien heb je nog steeds de statistieken van jouw account waarin jij zelf kunt zien hoeveel likes een bericht heeft gekregen. Het grote verschil is dat anderen, dit niet meer kunnen zien.

Waarom is het verbergen van het aantal likes goed?

Persoonlijk denk ik dat het verbergen van het aantal likes een goede maatregel is en ik hoop dan ook dat dit straks geen test meer is maar voor iedereen geldt. De redenen?

  1. Kleinere en nieuwe accounts kunnen nu makkelijker groeien en de aandacht krijgen op basis van hun content. Het gevoel van “deze persoon is niet populair genoeg om te volgen” verdwijnt op deze manier.
  2. Accounts met gekochte volgers, zullen nu veel harder hun best moeten doen om echte engagement te krijgen. En vallen daardoor eerder door de mand.
  3. Mensen die willen posten zullen meer vrijheid voelen om te posten wat ze willen en niet meer hoeven posten omdat iets misschien populair is.
  4. Het gaat om échte actie: comments, kliks op de link in je bio.

Heb jij wel eens iets gepost puur omdat dat veel likes zou opleveren? Of andersom, heb je wel eens iets geplaatst waarvan je wist dat het echt goed is, maar dat het aantal likes tegen viel? Ik ben heel benieuwd!

Bekijk ook de video van Gary V hieronder. Het doel is niet de likes zelf. Instagram is een TOOL die je helpt in jouw business. En nooit een doel op zich.

Er zijn veel voorstanders en ook genoeg tegenstanders voor het verbergen van likes. In welk kamp zit jij? En waarom? Laat het me weten in de comments hieronder.

Wil jij succesvol zijn op LinkedIn, maar heb je geen zin om het allemaal zelf uit te vogelen?

Doe dan mee met mijn Workshop Succes met LinkedIn op 18 maart.

 

Lees meer