Meten is weten: Optimaliseer je LinkedIn-strategie met behulp van waardevolle inzichten

Veel bedrijven zijn actief op LinkedIn, maar helaas wordt er soms lukraak gepost zonder duidelijke strategie. Het is belangrijk om te beseffen dat social media, inclusief LinkedIn, veel resultaten kan opleveren als je er op de juiste manier gebruik van maakt.

Het is essentieel om de resultaten van je activiteiten op LinkedIn in de gaten te houden, zodat je kunt leren van wat wel en niet werkt. Vaak zie ik dat bedrijven geen aandacht besteden aan de resultaten van hun activiteiten. Een gemiste kans!

Er zijn verschillende gegevens die waardevolle inzichten kunnen geven in het succes van je LinkedIn-activiteiten.

Wanneer ik voor klanten aan de slag ga, stel ik een dashboard voor ze op in Looker Studio. Dit dashboard haalt automatisch data op van de LinkedIn-bedrijfspagina via Power My Analytics.

Het is niet persé nodig om op deze manier een dashboard te maken. Het maakt je leven wél een stuk makkelijker. Met behulp van Looker Studio kun je data op een visueel aantrekkelijke manier weergeven. Dit werkt altijd beter dan de printscreentjes uit LinkedIn zelf. Toch?

Het grootste voordeel is dat de data duidelijker wordt weergegeven en dat je kunt sorteren op data, bereik etc. Ook heb je de mogelijkheid om de resultaten van maand tot maand te bekijken. En waar nodig kun je inzoomen op bijvoorbeeld 1 specifieke maand en de resultaten per dag bekijken.

Mijn standaard dashboard voor de LinkedIn bedrijfspagina bevat informatie over de volgende onderdelen:

  1. Bezoekers
  2. Content
  3. Volgers
Hieronder beschrijf ik welke gegevens ik bekijk en waarom.

Bezoekers van je bedrijfspagina:

● Houd bij of het aantal bezoekers van je bedrijfspagina maandelijks toeneemt of afneemt. Wat is de oorzaak van de groei of wellicht van het dalen van het aantal bezoekers?

Plaats je geen updates meer? Of juist heel veel? Is het algoritme gewijzigd? Heb je een aantal collega’s die enthousiast aan het posten zijn, waardoor je meer bezoekers krijgt?

● Bekijk welke specifieke pagina’s worden bekeken. Vaak zijn bedrijven verrast door het aantal mensen dat doorklikt naar medewerkerspagina’s. Mensen zijn nieuwsgierig naar wie er bij een organisatie werken, dus het is belangrijk om af en toe te controleren of alles daar goed staat. Maakt het profiel van je medewerkers een goede professionele indruk? Zijn er geen vreemde mensen die hun werkervaring verkeerd hebben gekoppeld?

● Kijk naar het aantal klikken op de aangepaste button. Wordt er regelmatig op geklikt? Dan is het goed om te zorgen dat mensen op een goede en logische plek landen. Soms leiden bedrijven bezoekers naar een contactpagina op hun website, maar waarom zou iemand meteen contact willen opnemen? Je kunt ook verwijzen naar een speciale landingspagina voor mensen die vanuit LinkedIn doorklikken. Op die pagina kun je ze verder op je site laten navigeren. Bijvoorbeeld naar: Wat kunnen we voor je betekenen? Onze vacatures etc.

Wordt er niet geklikt op de knop, dan kan dit een reden zijn om de knop aan te passen zodat er een andere tekst getoond wordt.

● Analyseer of bezoekers je pagina via desktop of mobiel bekijken. Wat zijn de demografische gegevens van de mensen die je bedrijfspagina bekijken en bij wat voor soort bedrijven werken zij? Komt dit overeen met je doelgroep? Zo niet, dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom dat zo is.

● Bekijk waar de bezoekers van je bedrijfspagina vandaan komen. Sluit dit aan bij de landen waarin je actief bent of zaken wilt doen?

Tip: Zorg ervoor dat je de LinkedIn insight tag hebt geïnstalleerd op je website, zodat je dezelfde data kunt zien binnen LinkedIn van de bezoekers van je website. Dit kan interessante inzichten opleveren.

Content:

● Houd bij hoeveel impressies je content krijgt en of dit aantal maandelijks toeneemt.

● Analyseer het verschil tussen het totaal aantal impressies en het aantal unieke weergaves per update. Met andere woorden, hoe vaak ziet één persoon een specifieke update?

● Let op de betrokkenheid bij je content. Reageren mensen erop? Wat is de engagement rate? Dit is de verhouding tussen het aantal weergaves en de interactie die je content krijgt. Zo krijg je een beeld van hoe interessant mensen je content vinden.

● Kijk naar hoe vaak je gemiddeld per maand een update plaatst. Als je vaak updates plaatst, kun je ook kijken naar welke dagen en tijden het beste werken voor jouw organisatie. Als je nog niet veel post, is het belangrijk om consistent te zijn en ongeveer hetzelfde aantal updates per maand of week te plaatsen.

● Analyseer de prestaties van elke post en vergelijk ze met het gemiddelde over een bepaalde periode. Welke berichten krijgen veel impressies? Kun je een gemeenschappelijke factor vinden? Welke updates krijgen juist heel weinig impressies? Probeer te achterhalen waarom dat zo is.

Een dashboard in Looker Studio kan helpen bij het sorteren van deze gegevens zodat je in een overzicht ziet welke update de hoogste engagment rate heeft. Of de meeste impressies bijvoorbeeld.

Volgers van je bedrijfspagina:

● Houd bij hoeveel nieuwe volgers je maandelijks krijgt.

● Als er een piek is in het aantal nieuwe volgers op een specifieke maand, onderzoek dan verder. Pas de sortering aan naar per dag en kijk alleen naar die maand. Is er een specifieke datum die opvalt? Wat is er toen gebeurd? Was er misschien een evenement of werd er een post geplaatst die goede resultaten opleverde?

● Net als bij het aantal volgers kun je demografische gegevens zien van de mensen die je pagina volgen. Het is goed om te weten of dit overeenkomt met de doelgroep die je wilt bereiken.

● Je kunt ook zien waar je volgers vandaan komen, zowel in termen van plaatsnamen als landen.

Al deze informatie kan waardevolle inzichten opleveren voor het optimaliseren van je LinkedIn-activiteiten. Doe er je voordeel mee en bekijk eens waar jouw bedrijfspagina staat en waar je kunt verbeteren. Of dit nu via de statistieken van je LinkedIn pagina zelf is, via exports naar Excel of via Looker Studio. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in dat wat je aan het doen bent, en op basis daarvan kunt leren.