Het is alweer april, dus tijd voor een update vol aanpassingen op LinkedIn van de afgelopen maand. In maart zijn er weer heel wat interessante updates doorgevoerd. In deze blog bespreek ik ze één voor één.
Voordat ik begin, wil ik kort nog even terugblikken op de wijzigingen die in februari zijn aangekondigd. Sommige van deze veranderingen zijn namelijk nog steeds niet voor iedereen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen zien van statistieken bij je reacties op posts van anderen. Of de optie om je tijdlijn zo in te stellen dat je alleen nog updates ziet van mensen die je volgt.
LinkedIn is vaak wat traag met het uitrollen van nieuwe functies. Ik vermoed dat ze op die manier bugs en mogelijke issues vroeg willen opsporen en corrigeren. Zodat als een update eenmaal voor iedereen beschikbaar is, alles soepel werkt. Goed om in je achterhoofd te houden wanneer je straks updates tegenkomt die jij zelf nog niet hebt.
1. Verdwijning van de videofeed
De eerste update waar ik het over wil hebben – en waar ik veel berichten over voorbij zag komen – is het verdwijnen van de videofeed. In mijn update over februari vertelde ik juist dat er allerlei aanpassingen aankwamen aan deze videofeed. Er werd zelfs gesproken over de uitrol naar desktop. Maar wat blijkt: LinkedIn is aan het testen, en in sommige landen – waaronder Nederland – is de videofeed tijdelijk compleet verdwenen. Mocht jij een fan zijn van die videofeed: geen zorgen. De verwachting is dat hij terugkomt, ook op desktop.
2. Calendly-link bij premium profielen
Een update waar ik persoonlijk heel blij van word: mensen met een premium account kunnen nu hun aangepaste knop op LinkedIn linken aan Calendly. Dat betekent dat als jij jouw knop instelt op ‘afspraak maken’, mensen direct kunnen doorklikken naar jouw agenda en een afspraak inplannen – zonder extra tussenstap.
Het activeren van deze knop is heel eenvoudig. Je kiest voor ‘afspraak maken’, klikt op de onderste optie (Calendly) en volgt de stappen om dit in te stellen.

3. Zien wie een bedrijfspagina volgt
Je kunt vanaf nu zien welke van jouw connecties een specifieke bedrijfspagina volgen. Je kon natuurlijk al zien met wie je gezamenlijke connecties hebt, of welke bedrijven iemand volgt als je helemaal naar beneden scrollt op iemands profiel. Maar nu zie je het ook direct bij de bedrijfspagina zelf.
Handig? Ja, maar ook een beetje tricky. Als jij bijvoorbeeld een prospect volgt, kunnen medewerkers van concurrenten dit ook zien – zeker als jullie met elkaar verbonden zijn. Wil je dat voorkomen, dan kun je bedrijven beter op een andere manier volgen, bijvoorbeeld via een Excel-lijst of een opgeslagen zoekopdracht. Of je zorgt ervoor dat je niet connect met mensen van concurrenten, maar dat laatste is natuurlijk lastig, want mensen wisselen van baan.
Wil je écht voorkomen dat iemand ziet welke bedrijven jij volgt? Dan is het het veiligst om die bedrijven gewoon niet via LinkedIn te volgen, maar je eigen systeem aan te houden.

4. Video uploaden in nieuwsbrieven en artikelen
Een mooie nieuwe optie: je kunt nu een video direct uploaden in een nieuwsbrief of artikel. Voorheen kon dit alleen met afbeeldingen of gifs. Het voordeel van een geüploade video is dat er geen ongewenste reclame of andere afleidingen meer voorbij komen, zoals bij een embedded video wél het geval is. Dat biedt kansen, ook voor bijvoorbeeld deze maandelijkse updates – wie weet in de toekomst ook als nieuwsbrief?

5. Standaard achtergrondbanner
Geen tijd of zin om een achtergrondbanner voor je profiel te maken? LinkedIn biedt nu een paar standaardopties aan. Natuurlijk is dat niet heel persoonlijk, maar beter dan géén afbeelding – als je het mij vraagt. Je vindt deze standaardbanners door naar het pennetje op je achtergrondbanner te gaan, te klikken op ‘wijzigen’ of ‘toevoegen’ en daar zie je de opties staan.
Op deze manier maakt LinkedIn het makkelijker om je profiel wat aantrekkelijker te maken, zelfs als je er zelf niet zoveel tijd in wilt steken.

6. Meerdere slides op je bedrijfspagina (betaald)
Als je een betaald account hebt voor je bedrijfspagina, kun je nu meerdere slides toevoegen als banner. Zelf denk ik dat een betaald account voor bedrijfspagina’s vaak z’n geld niet waard is, maar als je het toch hebt, weet dan dat je deze optie kunt gebruiken om je boodschap te versterken.
7. Melding bij berichten in andere inbox
LinkedIn heeft meerdere inboxen, en een daarvan – de zogeheten ‘Andere’ inbox – is nogal verstopt. Normaal gesproken krijg je hier geen melding van en moet je zelf checken of er iets binnengekomen is. Vanaf nu krijg je een banner te zien zodra daar een bericht is geplaatst. Zo mis je minder snel iets.

8. Pop-up berichten blokkeren je scherm niet meer
Een fijne verbetering: wanneer je een privébericht ontvangt op je computer, opent dat bericht zich automatisch en blokkeert een deel van je scherm. Heel irritant – zeker als je bijvoorbeeld je scherm deelt tijdens een training. Dan zien je deelnemers zomaar een binnenkomend bericht, dat je misschien liever privé houdt. Dit is nu opgelost: berichten openen niet meer automatisch. Heel blij mee!
9. Video’s bekijken binnen een DM
Als je een video via een DM ontvangt, hoef je die niet meer te downloaden of ergens anders te bekijken. Je kunt de video nu direct afspelen in het chatvenster zelf. Klein detail, maar het maakt LinkedIn net weer wat gebruiksvriendelijker.

10. Flexibel datumbereik bij statistieken
Voor de data-nerds onder ons: je kunt het datumbereik van je statistieken nu aanpassen zoals jij dat wilt. Dus niet meer gebonden aan ‘laatste 7 dagen’ of ‘laatste 365 dagen’. Wel jammer: je kunt niet verder dan één jaar terugkijken, en het werkt alleen voor impressies en engagement. Wil je meer data of langere perioden analyseren? Dan zul je externe tools moeten gebruiken.

11. Extra link op je profiel
Tot slot: ik was screenshots aan het maken toen ik ontdekte dat je nu, naast de aangepaste knop op je profiel, ook een losse link kunt toevoegen mét een eigen tekst. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt wat er staat. De knop zelf toont standaardtekst, maar bij deze nieuwe link bepaal je zelf de omschrijving. De link verschijnt onder je profielkop.
Let op: het kan misschien wat druk worden als je én een knop én een link toevoegt. Maar als ze naar dezelfde pagina verwijzen en dezelfde boodschap versterken, kan het juist goed werken. Ik ga het zelf even testen.

Dat was ‘m weer! Heb jij nog nieuwe dingen gespot die ik niet heb genoemd? Laat het me weten – ik ben benieuwd. En zit er iets bij waar jij blij van wordt of wat voor jou handig is? Laat het gerust weten in de reacties.