Op welke manier kun je jouw LinkedIn account het best beveiligen?

Soms komt het voor dat een account gehackt wordt en je niet meer kunt inloggen. Dat is super vervelend, want je kunt weer van voren af aan beginnen. Jouw profiel neerzetten, je werkervaring opschrijven, de tekst in je info sectie, opnieuw linken met jouw connecties. Een hele klus waar je niet voor kiest. Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen, om te voorkomen dat dit jou overkomt. 

Hieronder deel ik een aantal tips met je.

Origineel gepost op 20-07-2020 | Bijgewerkt op 24-11-2021

Kies een sterk wachtwoord

Dit is uiteraard een open deur. Maar hoe sterk is het wachtwoord wat jij gebruikt? Of gebruik je op veel plekken een zelfde wachtwoord? Niet doen! 

Wist je dat het helemaal niet nodig is om iedere 3 maanden of iedere maand een nieuw wachtwoord te bedenken? Je loopt dan het risico dat je wachtwoord steeds zwakker wordt, omdat je geen zin hebt om hier goed over na te denken.

Je kunt beter een sterk wachtwoord gebruiken, dan regelmatig je wachtwoord aanpassen.

Je kunt veel beter kiezen voor een echt sterk wachtwoord. Eentje die ook jij niet zomaar kunt onthouden. Bewaar jouw wachtwoord in een “wachtwoordenkluis”. Op die manier hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Ik gebruik hier zelf al jaren mSecure voor. Dat werkt perfect!

Wat maakt een wachtwoord sterk?

  • Een sterk wachtwoord is een lang wachtwoord. Ook al vraagt LinkedIn om een wachtwoord van minimaal 6 tekens, probeer als richtlijn een wachtwoord van minimaal 12 tekens aan te houden.
  • Gebruik een mix van kleine letters, hoofdletters, getallen en speciale tekens. 
  • Kies niet voor een woord wat bij jou past. Dus niet de namen van jouw kinderen, jouw woonplaats etc.
  • Het heeft ook geen zin om bepaalde letters in deze woorden te vervangen door getallen. Software die wordt gebruikt om wachtwoorden te raden, zijn slim genoeg en gebruiken ook deze varianten.
  • Gebruik per website een uniek wachtwoord.
  • Een voorbeeld van een sterk wachtwoord is: NaGN!b}M#?v3ClrN

Gebruik de 2-staps verificatie optie

Wanneer je van de 2-staps verificatie gebruikt maakt, weet je zeker dat mensen niet zomaar op jouw account kunnen inloggen. Je maakt het mogelijke hackers echt een heel stuk lastiger. Je voegt letterlijk een 2e inlog verplichting toe aan jouw account.

Wanneer je inlogt op LinkedIn moet je daarna nog een extra code ingeven. Deze krijg je via een sms of via een speciale app.

Je kunt in de instellingen deze 2-staps verificatie aanzetten: https://www.linkedin.com/psettings/two-step-verification

Controleer e mail adressen

Je hebt op LinkedIn de mogelijkheid om met meerdere e mail adressen en hetzelfde wachtwoord in te loggen op jouw account. 

Van de ene kant is het goed omdat je op die manier niet snel niet meer kunt inloggen wanneer je je wachtwoord kwijt bent, en geen toegang meer hebt tot een e mail adres va jouw vorige werkgever bijvoorbeeld. Je hebt een back-up e mail adres.

Aan de andere kant is het belangrijk dat hier alleen adressen staan waar jij toegang tot hebt. Controleer daarom of er geen e mail adressen staan die hier niet horen te staan of verouderd zijn.  Je kunt controleren of er geen onbekende e mail adressen toegevoegd zijn aan jouw account in de instellingen. → https://www.linkedin.com/psettings/email

Controleer af en toe met hoeveel sessies je bent aangemeld

Wist je dat je op LinkedIn de mogelijkheid hebt om te zien hoeveel actieve sessies jij op dat moment hebt? Hoewel het een moment opname is, is het goed om af en toe eens te kijken of je hier niets geks ziet. Dit kun je doen op deze plek  https://www.linkedin.com/psettings/sessions

Mocht je een sessie zien die jij niet herkent, dan kun je deze sessie op deze plek ook afsluiten. Pas hierna ook meteen jouw wachtwoord aan. Op die manier voorkom je dat iemand anders nog een keer kan inloggen op jouw account.

Gezichtsverificatie - Alleen op mobiel

Via je telefoon heb je nog een andere mooie optie om je account te beveiligen: App vergrendeling. Hiermee schakel je gezichtsherkenning in en kun je aangeven hoe snel LinkedIn jouw app weer moet vergrendelen. 

Om deze optie te activeren ga je op jouw telefoon naar LinkedIn. Klik op je profielfoto en selecteer instellingen. Ga vervolgens naar Aanmelding en beveiliging. Wanneer je nu naar beneden scrollt zie je onderaan de optie App-vergrendeling.Activeer de app vergrendeling door op de knop rechts te klikken.  

Zo is je account nóg beter beveiligd!