LinkedIn is in 2025 belangrijker dan ooit voor professionals, ondernemers en bedrijven die zichtbaarheid willen vergroten en leads willen genereren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw profiel opvalt en aansluit bij jouw doelen? In dit artikel deel ik 12 essentiële stappen waarmee je een professionele indruk maakt en meer klanten aantrekt via LinkedIn.
Mocht je precies willen weten wat je waar aanpast en nog een paar bonustips willen, bekijk dan de video waar ik alles stap voor stap laat zien.
1. Profielfoto: De Eerste Indruk Telt
Jouw profielfoto is het eerste wat mensen zien. Zorg voor een professionele foto met een rustige achtergrond en duidelijke belichting. Draag representatieve kleding, kijk in de lens en laat een subtiele glimlach zien. Dit maakt je toegankelijker en uitnodigender voor potentiële connecties.
Een profielfoto hoeft lang niet altijd gemaakt te worden door een professionele fotograaf. Wanneer jij zelf voor een rustige achtergrond staat in professionele kleding en je laat een foto maken op de portretstand dan heb je vaak al hele mooie foto’s. Mocht je twijfelen of een foto goed genoeg is dan kun je altijd nog mensen in je omgeving vragen om eens te kijken en een reactie te geven hoe zij die foto ervaren en of zij het een goede foto vinden.
Wat nog belangrijk is om te weten, is dat je ervoor moet zorgen dat jouw profielfoto voor iedereen zichtbaar is. Dan zien ook andere mensen die nog niet in jouw netwerk zijn jouw profielfoto en niet dat lelijke LinkedIn-icoon.
Mocht iemand nu op zoek zijn naar je op LinkedIn, na een leuke kennismaking op een event, dan kunnen ze je ook meteen herkennen van je foto.
2. Achtergrondfoto: Vertel Wat Je Doet
De achtergrondfoto (banner) is een visueel visitekaartje. Gebruik deze om jouw expertise of dienst te tonen.
Vermijd vage afbeeldingen en kies een banner die je doelgroep aanspreekt. Dus een loze kreet of quote of een afbeelding met een stapel stenen. Daar ga je het niet mee redden.
Let op dat je profielfoto deels over de banner valt en op mobiel anders wordt weergegeven. Hierdoor kan er een deel van de tekst wegvallen.
Ik heb een template gemaakt in Canva waar je precies op kunt zien waar de foto op mobiel of op de computer geplaasts wordt. Zo voorkom je dat er een deel van de tekst of een deel van een belangrijke afbeelding wegvalt. Je kunt dit template hier vinden en helemaal aanpassen naar jouw wens.
Contactgegevens: Maak Contact Makkelijk
Onder je introductie vind je je contactgegevens. Pas deze aan zodat je eenvoudig bereikbaar bent voor potentiële klanten. Hieronder de 4 belangrijkste elementen uit die contactinformatie.
3. Aangepaste URL
LinkedIn genereert standaard een lange, onoverzichtelijke URL voor je profiel. Maak deze professioneler door:
- Naar ‘Instellingen & Privacy’ te gaan.
- Te klikken op ‘Jouw openbare profiel bewerken’.
- De URL aan te passen naar een kortere, herkenbare variant (bijv. je voor- en achternaam zonder extra tekens).
4. Website
LinkedIn biedt de mogelijkheid om een of meerdere websites toe te voegen aan je profiel. Voeg bijvoorbeeld toe:
- Je bedrijfswebsite.
- Een specifieke landingspagina voor leads.
- Een gratis weggever of ebook.
5. E-mailadres
Wanneer je leads wilt genereren met LinkedIn is het een goed idee om het jouw potentiële klanten makkelijk te maken om contact met je op te nemen. Dit die je onder andere door je e-mailadres in de contactinformatie op te nemen.
Een paar aandachtspunten: Gebruik een zakelijk e-mailadres en niet een oud hotmail adres wat je ooit als tiener hebt aangemaakt. Heb je nog geen zakelijk e-mailadres gekoppeld aan je LinkedIn account, dan voeg je deze eerst toe. Vervolgens maak je dit e-mailadres primair. Zorg er tot slot via de instellingen voor dat je e-mailadres ook zichtbaar is in de contactgegevens anders kun je je zakelijke e mailadres wel toevoegen aan je account en dit primair maken, maar wordt het niet getoond.
6. Telefoonnummer
Wil je dat mensen je direct kunnen bellen? Voeg dan je telefoonnummer toe. Dit is alleen zichtbaar voor je eerste-graads connecties. Voeg je nummer toe door:
7. Aangepaste Knop
Sommige gebruikers kunnen een ‘Aangepaste knop’ toevoegen aan hun profiel, bijvoorbeeld ‘Gratis adviesgesprek’ of ‘Download mijn e-book’. Check of deze optie beschikbaar is en gebruik hem strategisch.
8. Kopregel: Jouw Elevator Pitch
Je kopregel verschijnt overal op LinkedIn (bij reacties, updates, zoekresultaten). Gebruik de eerste 35 tekens om direct duidelijk te maken wie je bent en wat je doet. Denk aan: “LinkedIn Specialist | Meer Zichtbaarheid & Leads via LinkedIn Advertising” of “Accountmanager @ Van Zelst | Eindelijk lekkere koffie op je werk” Vermijd generieke titels en zorg dat het meteen aanspreekt.
9. Info-sectie: Vertel Je Verhaal
Dit is de plek waar je jezelf en je diensten presenteert. Gebruik een duidelijke structuur, met korte alinea’s en opsommingen. Begin met een pakkende introductie die mensen uitnodigt om verder te lezen. Spreek in de eerste 3 zinnen jouw potentiele klant aan. Waar kun je hem mee helpen? Zorg ervoor dat mensen geinteresseerd zijn en op “lees meer” klikken.
Benoem:
- Wat je doet en voor wie.
- Hoe je helpt (met concrete resultaten of voordelen).
- Hoe mensen contact met je kunnen opnemen.
10. Uitgelicht-sectie: Jouw Etalage
In de sectie ‘Uitgelicht’ kun je belangrijke content tonen, zoals:
- Een video waarin je jezelf voorstelt.
- Een link naar je website of gratis download.
- Een PDF met waardevolle tips. Plaats de belangrijkste content bovenaan zodat die altijd direct zichtbaar is.
11. Vaardigheden en Onderschrijvingen: Social Proof
Kies vaardigheden die relevant zijn voor jouw vakgebied en vraag connecties om deze te onderschrijven. Dit helpt je betrouwbaarheid en zichtbaarheid te vergroten. Meer is beter!
12. Aanbevelingen: Laat Anderen Voor Je Spreken
Een sterke aanbeveling van een klant of collega is goud waard. Vraag tevreden klanten om een aanbeveling achter te laten en schrijf er zelf ook een paar voor anderen.
Bonus: Extra instellingen waar je op moet letten
Check je instellingen en pas deze aan voor maximale zichtbaarheid:
- Zet je connecties op privé om te voorkomen dat concurrenten ze zien.
- Bepaal wie je e-mailadres mag zien (bijv. alleen 1e-graads connecties).
- Zet de optie uit waarmee anderen jouw e-mailadres kunnen exporteren.
Klaar om Je LinkedIn Profiel Te Optimaliseren?
Met deze 12 stappen zorg je ervoor dat jouw LinkedIn-profiel een krachtig visitekaartje wordt waarmee je opvalt en leads genereert in 2025. Wil je nog meer uit LinkedIn halen? Neem contact met me op voor een training of advies op maat!